Šri Lanka: Arbatos plantacijos, Nuwara Eliya


Aš visuomet nieko prieš sužinoti kaip vieni ar kiti dalykai atkeliauja iki mūsų, apie jų rūšis ir įvairovę. Ypač lankantis tose šalyse, kurios didžiuojasi kokiu nors produktu. Kaip antai Tekila Meksikoje, Cigarai Kuboje ar arbata Šri Lankoje.
Mūsų  kelionės maršrutas tęsėsi nuo Kandi iki Ella miestelio. Atstumas nėra labai didelis, bet Šri Lankoje eismas vyksta ypač lėtai. Keliai siauri, vingiuoti, dažniausiai eina per kalnus. Grūstys neišvengiamos. Taigi kelionė iš vieno taško į kitą trunka beveik visą dieną. Ypač kai smalsios turistės nori viską pakeliui apžiūrėti bei nufotografuoti.


Arbata yra vienas iš Šri Lankos pasidižiavimų beigi uždarbio šaltinių. Didžiulės plantacijos driekiasi per Nuwara Eliya regioną. O vienas labiausiai fotografuojamų dalykų (po dramblių ir Budos statulų) yra arbatos rinkėjos. Pasipuošusios ryškiais sarias ir kraunančius smulkius arbatos lapelius į milžiniškus krepšius ant pečių. Oranžinai, rausvi, žysdri siluetai mirguliuoja vaiskaus žalumo jūroje. Kažkodėl arbatą skina tik moterys.


Jauna mergina švytuodama žydru sariu pasitinka mus prie arbatos fabriko įėjimo ir guviai beria žodžius.  Tradicinė ekskursija paaiškina kaip džiovinama, rūšiuojama ir pakuojama arbata. Parodomi visokiausi agregatai ir įvairaus sausumo bei žalumo lapeliai. Visas kelias nuo lapelio iki pakelio. Be abejo viskas vaikinuojama karštu arbatos puodaliu terasoje su vaizdais į kalnus.


Kažkada buvusi viena mėgstamiausių britų kolonistų vieta - Nuwara Eliya vis dar vadinama Mažąja Anglija. Čia galima pamatyti kolonijinės statybos namų. Regionas išsiskiria ypatinga ramybe, harmonija, didingais kalnais ir arbatos kvapu tryvrančiu ore. Klimatas taip pat vėsesnis ir drėgnesnis, nei nusileidus į slėnį.


Taip pat šiame regione netrūksta krioklių, prie vieno iš jų ir sustojome. Nebeatsimenu ar jis didžiausias, ar tiesiog buvo pakeliui. Bet įspūdį paliko. Tiesa, teko truputėlį iki jo paėjėti šlaitu.

Comments

POPULIARIAUSI